Kako biti srečen

Kako biti srečen je glavna stvar, ki me zanima, in v tem članku popisujem svoja dosedanja dognanja na to temo.

Naj najprej omenim, da trenutno nisem srečen. No, obenem tudi nisem najbolj nesrečen človek na svetu, ampak zagotovo nisem nekdo, ki vsak dan čuti tisto globoko srečo, kjer je vse v redu, vse kul in je povsem dovolj samo biti in dihati.

Imel sem sicer nekaj uvidov v to stanje in ravno zato vem, da 99,999% svojega časa ne preživim v njem, bi ga pa vsekakor rad.

Sledijo torej moja dosedanja dognanja o sreči:

1. Pravi učitelj
2. Manj razmišljanja
3. Vaja, vaja, vaja
4. Poenostavljanje
5. Bullshit

1. Pravi učitelj

Naslednje vprašanje je bistveno:

“Ali se lahko naučiš, kako biti srečen, od nekoga, ki ni srečen?”

Ravno zato sem najprej omenil, da trenutno nisem srečen človek. Res je, da se učim in počasi grem proti temu, ampak nisem niti pod razno še na cilju. Posledično je vse, kar rečem na to temo, malodane brez veze 😅, in bi bilo neprimerljivo bolje, da poslušate nekoga, ki dejansko izkuša srečo vsak dan.

Edini takšen človek, ki ga poznam je moj učitelj. Ime mu je Vishrant in je edini človek za katerega bi dal roko v ogenj, da je zares srečen. Odkar ga poznam in hodim na njegova srečanja, nisem namreč videl ničesar, kar bi v meni vzbudilo dvom vanj ali v njegovo nenehno dobro voljo.

Tako, da na tej točki raje vidim, da nehate prebirati, kaj imam povedati o sreči jaz in si pogledate, kaj pravi on:

Vishrant. (27. marec 2024). How Do I Find Happiness? [Video]. Pridobljeno s youtu.be/cCN-IgB2o58

2. Manj razmišljanja

Če iz lastnih dolgoletnih izkušenj vem eno stvar, je to, da...

“Razmišljanje ne vodi do sreče.”

V bistvu opažam ravno nasprotno: manj ko razmišljam, boljše volje sem. Če potrebujem nekaj razmisliti, bom to vsekakor razmislil, ampak potem bom nehal in ne bom te taiste zadeve premleval cel dan.

Namesto celodnevnega posvečanja pozornosti svojim mislim in stalnega živetja v glavi, bom svojo pozornost raje posvečal—oziroma vsaj poskušal posvečati—svojemu dihu in čemurkoli resničnemu okoli mene. In kot pravi moj učitelj: vse je resnično, samo misli niso.

3. Vaja, vaja, vaja

Zbiranje znanja ne pomaga. Dober primer tega so kadilci, ki vedo oz. naj bi vedeli 🙄, da kajenje povzroča raka in da bodo zaradi tega verjetno umrli prej, a še vedno kadijo. Znanje o škodljivosti kajenja torej imajo, a jim nič ne pomaga, dokler tega znanja ne spravijo prakso in nehajo kaditi.

Taisto velja za srečo. Kakršnokoli znanje o njej je vredno natanko en mišji kurac, dokler tega znanja ne spraviš v prakso in spremeniš svojega vedenja. Pri tem pa pomaga zgolj vaja, vaja, vaja in še več vaje. Samo preko vaje si namreč lahko ustvarimo navade, ki bodo podirale občutek sreče.

4. Poenostavljanje

Ta del članka vsebuje nasvete, kako si poenostaviti življenje. To sicer ne osrečuje, nam pa lahko sprosti nekaj časa in energije, da se potlej lažje ukvarjamo s seboj in s tem, kako biti srečni.

Avto 🚗

Celoletne pnevmatike - Če na svoj avto namestiš celoletne pnevmatike, ti dvakrat letno ni potrebno obiskati avtoservisa in menjati poletnih pnevmatik za zimske in obratno.

Zastonj avtopralnica - Če imam umazan avto in zunaj na polno dežuje, ga včasih prestavim iz garaže pred blok, da ga opere. Dež sicer ne opere tako dobro kot avtomatizirana avtopralnica ali ročno pranje, a za zastonj pranje je čisto v redu. Med poletjem bi lahko celo vzel gobo in v dežju zdrgnil avto.

Gospodinjstvo 🏠

Likanje - Če svojo garderobo sestaviš iz oblačil, ki se tekom visenja na stojalu za šušenje perila lepo poravnajo in zgledajo dobro, četudi so odtenek pomačkana, potem se lahko povsem ogneš likanju perila.

Nakupovanje hrane - Če si pišeš spisek, kaj vse manjka v hladilniku, in načrtuješ vnaprej, kaj približno boš jedel prihodnji teden, lahko obiske trgovine zmanjšaš na enkrat na teden ali celo manj.

Higiena 🛁

Ledeni tuši - Tuširanje z ledeno vodo te energijsko prečisti oziroma povedano po domače, leden tuš te osveži, zbistri tvoj um, izboljša tvojo odpornost in prekrvavitev. Iz lastnih izkušenj lahko rečem tudi, da spim bolje, če se pred spanjem struširam z ledeno vodo.

Hrana 🌾

Enostavna kosila - Namesto kuhanja zapletenih kosil, kjer umažem veliko posode in se zamudim v kuhinji za nekaj ur, raje kuham enostavna kosila, ki so zdrava, poceni, okusna, brezmesna in jih lahko hitro pripravim.

5. Bullshit

Za zaključek dodajam še kratek seznam stvari, za katere sem prepričan, da ne vodijo do sreče in da bo vsakdo boljše volje, če jih izloči iz svojega življenja:

  • Hitenje
  • Jamranje
  • Kajenje
  • Laganje
  • Mencanje / odlašanje
  • Miselnost žrtve (victim-oriented thinking)
  • Opravljanje
  • Sekiranje
  • Skrbenje
  • Upiranje življenju

~ ~ ~

In to so moja dosedanja dognanja o tem, kako biti srečen v življenju.

Nekaj misli na to temo sem posnel tudi v svojem Simpl lajf podcastu, če slučajno ima koga, da bi poslušal oddajo o osebni rasti, duhovnosti in tem, kako si poenostaviti življenje.

PS: Članek sem nazadnje posodobil 20. aprila 2024. Od takrat sem se morda naučil že kaj novega, a tudi če sem se, dvomim, da bi katerikoli nauk lahko nadomestil to, da potrebujemo pravega učitelja, da manj razmišljanja na polno pomaga in da nam ne preostane drugega kot vaja, vaja, vaja, če se želimo spremeniti.

Ne vem

Sedim na kavču, poslušam Sadhguru-ja. Na svoj duhovit način razlaga o življenju in kako se dobro počutiti. Seveda se dotakne tudi teme uma, ki je največji razlog za našo nesrečnost—oziroma niti ni kriv um, ampak naša nesposobnost ravnanja z njim.

Ena ideja, ki jo je podal, se me je še posebej prijela. Ta je, da ljudje ali vemo, ali ne vemo. Če nekaj res vemo, potem to vemo. Če nekaj ne vemo pa potrebujemo določeno mero ponižnosti, da si priznamo, da ne vemo. Namesto tega nas veliko raje reče: “Jaz verjamem.”

A ni to zanimivo? Ideja, da stvari verjamemo zato, ker ne vemo in si ne upamo priznati, da ne vemo. Mogoče je za to kriva družba, mogoče smo si krivi sami in naše mišljenje: “Kaj si bodo pa drugi mislili, če izvedo, da ne vem?”

S tem si ne delamo nobene usluge, saj je naslednja stvar, ki jo je Sadhguru rekel, da nam ravno verjetje preprečuje vedenje. V nas se namreč nikoli ne porodi tisto iskreno hrepenenje po vedenju ravno zato, ker verjamemo.

Se pravi, če želim izvedeti, potem je priznanje, da ne vem, prvi korak, ki ga moram narediti? In šele potem se bo porodila iskrena želja po vedenju in s tem tudi motivacija, ki me bo potisnila na pot iskanja resnice?

Všeč mi je tole. Ali vem, ali ne vem. Preprosto in iskreno.

Largest Collection of Sadhguru. (11. september 2017). Sadhguru Lecture on Inner Engineering [Video]. Pridobljeno s youtu.be/w6_M9CApMTo, 42:48-46:38
Isha Foundation. (5. julij 2010). “I do not know” holds a tremendous possibility” - Sadhguru [Video]. Pridobljeno s youtu.be/smPVh4vg66M
Sadhguru. (7. maj 2018). Stop Believing, Start Seeking | Sadhguru [Video]. Pridobljeno s youtu.be/1h74lAWWq88