Enostavna kosila so edina vrsta kosil, ki jih pripravljam. Bom kar priznal, da kuhanje ni med mojimi najljubšimi dejavnostmi in posledično se moja kuharija sprehaja po liniji najmanjšega odpora. V kuhinji torej poskušam preživeti čim manj časa, a še vedno skuhati obrok, ki je:
- Zdrav
- Poceni
- Okusen
- Brezmesen
- in seveda hitro pripravljen
Obenem poskušam umazati čim manj posode in se izogniti rezanju, trebljenju in pripravljanju sestavin. V bistvu, če mi kdokoli začne razlagati recept, kjer je potrebno kakršnokoli rezanje zelenjave, bom človeka v tej točki ustavil in rekel, da jaz tega ne bom pripravljal. Pač ni mi do rezanja!
Največ, kar sem pripravljen narediti za kosilo je tole:
- Zavreti vodo.
- Zmetati sestavine v pravem trenutku vanjo.
- Začiniti.
- Začeti jesti.
Sej pravim, kuham po liniji najmanjšega odpora. 😁
Recept za enostavna kosila
1. Izberi osnovo ali kombinacijo osnov:
- Ajdova kaša
- Čičerika
- Fižol
- Kamut
- Krompir
- Kus kus
- Kvinoja
- Leča (rjava ali rdeča)
- Pira
- Pšenični zdrob
- Riž (basmati)
- Testenine
2. Dodaj osnovo v lonec in preveri, če je vmes slučajno kakšen kamenček.
3. Dodaj vodo v lonec.
4. Dodaj sol v lonec.
5. Nastavi pravi čas in temperaturo kuhanja.
Ker imam štedilnik, kjer lahko nastavim čas kuhanja, in ker tovrstne jedi pripravljam že vrsto let, vem za vsako, koliko časa jo moram kuhati. Ko torej nastavim štedilnik na pravi čas in temperaturo, sem prost, da med kuhanjem počnem druge stvari (razen mogoče pri ajdovi kaši in jedeh, ki se penijo ali jih je potrebno ves čas mešati 😅).
6. Izberi zelenjavo:
- Brokoli
- Brstični ohrovt
- Cvetača
- Grah
- Korenje
- Koruza
V mislih imam zmrznjeno zelenjavo, ki je predkuhana in jo je v bistvu potrebno samo odtajati in malo pokuhati.
7. Dodaj zelenjavo v lonec 5 minut pred koncem kuhanja.
8. Ko je skuhano, jed začini z baziliko in ekstra deviškim olivnim oljem.
~ ~ ~
In to je moj recept za dobra enostavna kosila.
Nisem sicer navedel nobenih količin, saj je to odvisno od vaše stopnje lakote in za koliko ljudi pripravljate jed. Prav tako nisem navedel čase kuhanja, ki so seveda odvisni od osnove, ki jo boste izbrali.
Čar tovrstnega kuhanja je, da zahteva minimalen vložek časa, za to, da skuhaš zdrav in še vedno okusen obrok, ki te ne tepe po denarnici.