Kako biti srečen

Kako biti srečen je ena glavnih stvari, ki me zanima, in v tem članku popisujem svoje dosedanje ugotovitve na to temo. Torej, kako biti srečen?

Glavna stvar, ki sem se jo naučil je, da je možno biti srečen. Da je to dejansko možno in to zame. Da sreča ni zgolj neka pravljica, ki kroži okoli in velja za druge ljudi, ampak sem dejansko lahko srečen tudi jaz.

Druga stvar, ki sem se jo naučil je, da biti srečen ni lahko. Zahteva namreč poglobitev vase, celjenje čustvenih ran, odpravljanje omejujočih prepričanj, soočanje s strahovi in vsestransko delo na sebi. Torej vse, čemur sem se v življenju najbolj izogibal, vse to moram narediti in samo potem sem lahko srečen.

Tretja stvar, ki sem se jo naučil je, da velika večina stvari ne vodi do sreče. Morda deluje, da vodijo tja, a v resnici ne. Kljub temu nekaterih ni dobro zavreči, saj nam lahko omogočijo idealno okolje za ukvarjanje s seboj. Ogromno denarja recimo ne prinese sreče, nam pa lahko omogoči veliko prostega časa in nakup hiše na samem, kjer se lahko potem posvetimo sami sebi.

Članek bom posledično razdelil na dva dela. Prvi del bo govoril o vseh stvareh, ki neposredno vplivajo na to, kako srečni smo, medtem ko bom v drugem delu pisal o stvareh, ki nam lahko olajšajo življenje in ustvarijo idealno okolje za ukvarjanje s seboj.

~ ~ ~

Neposreden vpliv

Po pravici povedano še nisem na dovolj visoki ravni zavesti, da bi lahko z gotovostjo razlagal, kako biti srečen 😁 To veliko bolje razložijo razsvetljeni ljudje, kot so Osho, Sadhguru in Vishrant.

Za zdaj lahko z gotovostjo rečem samo, da zadeva zahteva veliko dela in nenehno vajo, vajo, vajo.

In še to, da preveč razmišljanja ne pripomore k sreči. 👈 To!!!

Če je ena stvar, v katero sem 100% prepričan oziroma jo kar vem iz lastnih dolgoletnih izkušenj, je pa ta, da preveč razmišljanja ne vodi do sreče. V bistvu pelje naravnost do najbolj nesrečnega možnega življenja in te že med vožjo tepe po glavi ter vsake toliko udari na gobec.

Posreden vpliv

Tu bom naštel stvari, ki nam lahko izboljšajo življenje tako, da nam prihranijo čas, denar ali energijo. Posledično lahko več tega vložimo v ukvarjanje s seboj tj. v stvari, ki neposredno vplivajo na to, kako srečni smo.

Avto 🚗

Celoletne pnevmatike - Če na svoj avto namestiš celoletne pnevmatike, ti dvakrat letno ni potrebno obiskati avtoservisa in menjati poletnih pnevmatik za zimske in obratno.

Zastonj avtopralnica - Če imam umazan avto in zunaj na polno dežuje, ga včasih prestavim iz garaže pred blok, da ga opere. Dež sicer ne opere tako dobro kot avtomatizirana avtopralnica ali ročno pranje, a za zastonj pranje je čisto v redu. Med poletjem bi lahko celo vzel gobo in v dežju zdrgnil avto.

Gospodinjstvo 🏠

Likanje - Če svojo garderobo sestaviš iz oblačil, ki se tekom visenja na stojalu za šušenje perila lepo poravnajo in zgledajo dobro, četudi so odtenek pomačkana, potem se lahko povsem ogneš likanju perila.

Nakupovanje hrane - Če si pišeš spisek, kaj vse manjka v hladilniku, in načrtuješ vnaprej, kaj približno boš jedel prihodnji teden, lahko obiske trgovine zmanjšaš na enkrat na teden ali celo manj.

Higiena 🛁

Ledeni tuši - Tuširanje z ledeno vodo te energijsko prečisti oziroma povedano po domače, leden tuš te osveži, zbistri tvoj um, izboljša tvojo odpornost in prekrvavitev. Iz lastnih izkušenj lahko rečem tudi, da spim bolje, če se pred spanjem struširam z ledeno vodo.

Hrana 🥦

Enostavna kosila - Namesto kuhanja zapletenih kosil, kjer umažem veliko posode in se zamudim v kuhinji za nekaj ur, raje kuham enostavna kosila, ki so zdrava, poceni, okusna, brezmesna in jih je možno hitro pripraviti.